Out West Gunslingers


Howdy!

Asker skyteklubbs westerngruppe Out West Gunslingers (OWGS) avholder årsmøte 23. februar 2023 kl. 19:00 til 21:00 i skytterhuset i Olledalen.

Alle medlemmer av gruppa og andre interesserte oppfordres til å delta.

Vel møtt! 

Vennlig hilsen,
Richard Berge
Styreleder, Out West Gunslingers
(Asker Skyteklubbs westerngruppe)


Har du noen gang hatt lyst til å skyte som en ekte cowboy?

I Westernskyting (Cowboy Action Shooting) skyter man konkurranser med skytevåpen som typisk ble brukt i «Det ville vesten» fra ca. 1840 til 1899. Dette vil si enkeltspente patron- og perkusjonsrevolvere, bøylerifler eller pumperifler, sideliggerhagler, eller pumpe og bøylehagler med utvendige haner. Våpnene kan være originale våpen eller (som oftest) reproduksjoner av historiske våpen. Alle revolvere og pistoler som benyttes i westernskyting må være enkeltspente (single action), det vil si at hanen må spennes manuelt før hvert skudd.

Når man deltar i Westernskyting forventes det at man kler seg litt “cowboy-aktig,” enten som en historisk karakter fra 1800-tallet, en karakter fra en Western-film, eller noe annet passende fra den aktuelle tidsperioden. Kravene til antrekk er forholdsvis lave, og det meste som er “cowboy-aktig” vil bli akseptert, untatt i noen av de mer spesifike kostymekategoriene.

Hovedkategorien i Westernskyting heter “Main Match”, og krever at man har en bøylerifle eller pumperifle i et godkjent pistolkaliber, en hagle og to revolvere. Det skytes 10 skudd med rifle, 5 skudd med hver revolver, og vanligvis fra 2 til 8 skudd med hagle. Målene er pappskiver eller stålmål som man skal treffe i en bestemt rekkefølge og på tid. En “Main Match” består av flere “Stages”, som er skyteoppgaver man må løse for å å vinne matchen. Skyteoppgavene varierer, og kan også inkludere ikke-skyterelaterte oppgaver som å kaste en lasso, “sprenge” en bank, osv.

Det finnes mange forskjellige skytekategorier som er inndelt etter alderen på skytteren, type kostyme, skytestil eller type våpen som blir brukt. I tillegg til “Main Match” finnes det såkalte “Side Matches”, som f.eks. langdistansekategorier der man kan skyte med kraftige “bøffelrifler” eller munnladere, og hurtigkategorier der man skal skyte fort med f.eks. Derringer eller lommepistol. I en av kategoriene, Gunfighter, skyter man med en revolver i hver hånd!

En variant av Westernskyting er “Wild Bunch Action Shooting”, inspirert av Western-filmen “Wild Bunch” fra 1969. Revolverne byttes ut med en Colt 1911 pistol (i kaliber .45 ACP naturligvis), rifla må være i et pistolkaliber over .40, og hagla må være en Winchester 1897 eller Model 12 pumpehagle.

Westernskyting i Norge administreres av forbundet Scandinavian Western Shooters (SWS), som følger reglene til Single Action Shooting Society (SASS) i USA. For å drive med Westernskyting i Norge trenger man:
 – Medlemskap i en klubb som har Westernskyting på programmet
 – Medlemskap i SWS (kontingent: 200,- per år)
 – Bestått SWS sikkerhetskurs

Et du interessert i å begynne med Westernskyting så kan du sende en melding til oss her:

For mer informasjon om Westernskyting kan man gå inn på SWS sine hjemmesider: www.swsnet.org/

Asker Skyteklubbs westerngruppe “Out West Gunslingers” er alltid klare til å ta imot nye cowboys!